Прва позоришна представа изведена је у Кикинди 1796. године, од стране једне путујуће групе на немачком језику. Знатно касније , 1824. од такође једне путујуће групе изведена је представа на српском језику. Десет година је требало да прође да кикиндски студенти и група омладинаца 1834. године припреме прву позоришну представу. Био је то позоришни комад “СВЕТИСЛАВ И МИЛЕВА” Јована Стерије Поповића, чија је премијера изведена у лето поменуте године.

Након 10 година фомира се прва „позоришна дружина“ која припрема и изводи представе у континуитету. Врло брзо позоришни живот у Кикинди почиње да јача, формирају се и друге позоришне групе. Овај покрет не престаје све до 1950. Када се оснива Народно аматерско позориште које свој професионални статус добија одлуком Скупштине општине Кикинда 1992. год . Позориште наставља са радом и изводи представе сваког уторка и суботе па и чешће. У репертоар позоришта убрајају се и дечије представе.

Дугачак је и списак добрих и дуго играних представа. Поменимо само неке од њих: “ПА ИЗВОЛТЕ У САКУЛЕ” играна је 21 сезону 153 пута пред преко 40 хиљада гледалаца; “ЦРВЕНКАПА И ЗБУЊЕНИ ВУК” 15 сезона, 121 пут близу 30 хиљада гледалаца; “ПРЕЉУБНИЦИ” 12 сезона, 118 пута пред преко 27 хиљада гледалаца; “НАСТОЈНИК” (представа на малој сцени) 22 сезона, 138 пута и преко 9 хиљада гледалаца и још увек је на репертоару.

Репертоар позоришта увек је био шаролик. Играла се класика и савремена драма. Играле су се драме, трагедије, комедије и представе из народног живота. Представе за одрасле и децу, играју се и на великој и на малој сцени.

Посебну драж и квалитет глумци Кикиндског позоришта исказују када се играју представе на малој сцени. Овај вид позоришног стваралаштва гајимо од 1959. године, а награде са мале сцене које бележимо су разна признања са: Фестивала малих сцена Војводине, Београдске ревије малих сцена (БРАМС), Фестивал Дани театра младих (Мостар), Херцегновског фестивала, Јоаким интерфеста (Крагујевац) и др.

Од 2010. године до 2015.године, Народно позориште је организатор Фестивала малих сцена на којем учествује групе из земаља екс Југославије.

2012., 2013. и 2015. године. Народно позориште Кикинда је био организатор и домаћин 62., 63. и 65. Фестивала професионалних позоришта Војводине.

Фоаје је отворен 2019.године.